18 juni 2021

De voor- en nadelen van een eiken vloer in huis

Houten vloeren: ze zijn nog altijd razend populair. Dat is niet verrassend want ze zijn ook heel bijzonder. Een houten vloer is luxe, en het past overal bij. Met name de eiken vloer is ongekend populair en lijkt nooit echt in populariteit af te nemen. Het is een bijzonder type hout dat veelzijdig is, maar het heeft ook nadelen. Ontdek hier alles over de eiken vloer en besluit of dit type vloer bij jou past.

Thuis of op kantoor

Eiken vloeren zijn tijdloos. Dat wil zeggen dat ze eigenlijk al zo lang voorkomen dat ze passen bij elk interieur en elke stijl. Het maakt dus niet uit of je dol bent op bohemian en vintage of dat je juist gaat voor klassiek of modern. Met een neutrale eiken vloer kom je ermee weg. Dat geldt overigens voor zowel kantoor als de woning. Eiken vloeren zien we tegenwoordig echt overal.

Duurzaam

Er wordt vaak gezegd dat eikenhout niet duurzaam zou zijn als vloertype. Het tegendeel is waar. Houten vloeren kunnen tientallen jaren meegaan. Daarvoor is het wel belangrijk dat je ze goed verzorgt. Hiermee komen we ook direct bij een van de redenen dat mensen toch minder happig zijn op eiken vloeren.

Onderhoud van de vloer

Het is altijd aan te raden om de vloer dagelijks of bijna dagelijks te stofzuigen of vegen. Bij een eiken vloer is het echter nog belangrijker. Niet alleen omdat het hygiënisch is om dit te doen, maar ook omdat de vloer anders beschadigd raakt. Als je vuil en zand dat bijvoorbeeld van schoenen komt te lang op de vloer laat liggen dan ontstaan er krassen en dat is hartstikke zonde. Daarnaast moet je een eiken vloer eens in de zoveel jaren in de wax of olie zetten om ervoor te zorgen dat het hout een beschermlaag heeft en lang mee kan. Er zit dus iets meer werk in dan bijvoorbeeld zeil of tapijt.