29 januari 2022
Hoe kan ik toch een woning kopen

Hoe kan ik toch een huis kopen in deze woningmarkt?

De huizenmarkt is explosief. Een huis kopen is onmogelijk als er niet voldoende eigen geld en inkomen is 

Toch zijn er best wel oplossingen te vinden om een huis te kopen.

  1. Huis kopen van ouders
  2. Huis kopen met broer of zus
  3. Hypotheek met vrienden
  4. Samen met ouders een huis kopen

Inkomen niet voldoende? Huis van ouders kopen

Steeds vaker kopen kinderen het huis van hun ouders. Ouderlijk huis kopen heeft zijn voordelen. Ouders verkopen hun huis bijvoorbeeld tot aan de WOZ-waarde waardoor een hypotheek vaak binnen handbereik licht.

Huis kopen van ouders kan dan omdat kinderen niet hoeven te overbieden op dat huis. Ouders kunnen dan gewoon wat anders kopen omdat ze meer inkomen hebben en ook nog een stukje overwaarde hebben. 

Let op! Koop je een huis onder de WOZ-waarde dan moet er schenkbelasting betaald worden. Op deze wijze kaan je toch een huis kopen.

Samen met ouders een huis kopen

Ook gebeurd het steeds vaker dat kinderen met ouders een woning kopen. Dus samen 1 huis kopen en 1 hypotheek. Kopen met ouders kan tot 4 personen. Bereken eens hoeveel hypotheek je kan krijgen met 4 personen. Er is uiteraard wel de verplichting dat iedereen samen onder 1 dak woont en staat ingeschreven op dat adres.

Bereken hypotheek met broer of zus

Een hypotheek met broer of zus doen wij dagelijks. Sinds 2021 is heet bijna onmogelijk om te kopen. Alleen kopen is onmogelijk door het eigen geld en het inkomen. Bereken hypotheek samen met jouw broer of zus zodat je weet wat je kan kopen. Op deze wijze kan je toch een woning kopen op een explosieve woningmarkt.

Huis kopen met vrienden

Ook is het mogelijk om een huis te kopen met vrienden. Misschien nooit aan gedacht maar met 4 vrienden kopen kan als iedereen ook daadwerkelijk onder 1 dak gaat wonen en daar ingeschreven staat. Steeds vaker kopen vrienden gezamenlijk een woning. Samen is er meer eigen geld en meer inkomen om te kunnen bieden.

Let op met goedkoper aankopen van een huis

Let op als een woning u goedkoper wordt aangeboden dan de WOZ-waarde. De fiscus ziet dit als een schenking.  Stel dat een woning voor € 300.000,- wordt verkocht terwijl de WOZ-waarde € 425.000,- bedraagt. De koopakte moet er dan ook als volgt uit zien.

Koper koopt van verkoper voor € 425.000,-.

Een gedeelte van de koopsom zal worden voldaan middels een schenking van verkoper aan koper voor een bedrag van “ € 125.000,-“ , welke schenking met de te betalen koopsom zal worden verrekend bij de juridische overdracht.

Zo kan jij toch een huis kopen in deze woningmarkt. Uitsluitend op deze wijze de koopakte laten invullen. Het moet voor de belastingdienst duidelijk zijn hoe het in elkaar steekt.

De reden is vrij simpel. Je betaald overdrachtsbelasting over de aankoopsom. Niet over de aankoopsom minus de schenking. Ook al ben je starter en hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen, het moet goed in de akte staan vermeld.

De schenking bedroeg € 125.000,-. Dit is € 20.000,- boven de vrijstelling dus zal er schenkbelasting betaald moeten worden.

Huis gevonden mail ons gerust

Heb je een woning gevonden en vragen over de aankoop of hypotheek? Twijfel je over de woningmarkt? Stuur gerust een mail naar info@lexwonen.nl . Wij gaan jou vrijblijvend op weg helpen naar een woning.