29 januari 2022

Massief houten panelen

Van massief houten panelen kun je veel maken. Bijvoorbeeld het paneel op een stalen onderstel levert een uiterst degelijke tafel op. Het maakt dan niet uit welke massief houten panelen je als tafelblad gebruikt. Doorgaande lamellen, visgraat panelen, vingerlas tafelblad, of kopshouten panelen, het is allemaal even robuust en solide. Lees in deze tekst waarom het slim kan zijn om zelf een tafel te maken. Dan is er ook nog alle keuze met de kleuren. Drielaagsplaat van essen, eiken, ahorn, gestoomd beuken, Amerikaans noten, of kersen is allemaal leverbaar. Kortom, massief houten panelen zijn te verkrijgen naar ieders stijl en smaak.

Vergeet de meubelboulevard

Van massief houten panelen kun je een tafel maken die mooi blijft. Bij de meubelboulevard zijn ook mooie tafels te verkrijgen, maar blijven die mooi? Massief hout op een stalen onderstel is onverslijtbaar. Mocht er door het gebruikt een doffe plek op het werkblad komen, dan schuur je het tafelblad op en voorzie je het van een nieuwe laag vernis. Mocht het tafelblad echt zware beschadigingen hebben, dan kun je het gewoon lakken, maar dat idee moet je uitstellen tot het moment dat er in het blad echt diepe krassen of butsen zitten. Vergeet dus de meubelboulevard, kies voor een solide tafel die lang meegaat, en te onderhouden is.

Het hout is milieubewust verkregen

De massief houten panelen zijn gemaakt van hout uit productiebossen. Concreet samengevat, voor iedere boom die gekapt is wordt er een nieuw boompje geplaatst. Van staal is het bekend dat het te recyclen is, metalen kunnen immers omgesmolten worden en hergebruikt. Dit betekent dat een tafel van massief houten panelen op een stalen onderstel in alle opzichten duurzaam is. Het is duurzaam in de betekenis van dat het lang meegaat, maar ook dat alle materialen milieubewust verkregen zijn. Het enige wat rest is persoonlijke smaak oftewel wat vindt jij mooi? Een tafelblad gemaakt van eiken visgraat is heel anders dan van kopshout Amerikaans noten.