29 januari 2022

Welke mogelijkheden biedt een freeskop allemaal?

Voor hout en metaalbewerking met een frees zijn er veel mogelijkheden en komen veel tot stand door gebruik te maken van een freeskop. Die wordt aan de freesmachine bevestigd en is het deze combinatie welke zoveel bewerkingen mogelijk maakt. Volledig geautomatiseerd zijn de CNC-modellen, maar zijn er eenvoudigere modellen waar de bediening handmatig plaatsvindt. Met de freeskop wordt er in het materiaal gesneden en kan dat allemaal nauwkeurig gebeuren.

De keuze worden gemaakt door de uit te voeren bewerking

De freeskop bevat namelijk messen die ingesteld kunnen worden. Zo kan er met maar 1 freeskop een aantal bewerkingen worden verricht. Bij de aanschaf is het belangrijk om te kijken naar wat de kop allemaal kan. Een universeel multi profiel freeskop kan worden gebruikt met een variëteit aan messen. Dat komt handig uit omdat alleen de messen vervangen moeten worden. De kop kan niet alleen gebruikt worden om groeven en sleuven in het materiaal te maken, maar kunnen er ook gaten mee geboord worden. Omdat er zoveel bewerkingen met een enkele kop mogelijk zijn, hoeft die niet steeds verwisseld te worden.

Zorgen voor een vlotte afwerking

Het voordeel van een freeskop is de hoge kwaliteit van de afwerking. Er hoeft dus niet nog een keer over gegaan worden met de frees. Belangrijk is het wel om in de gaten te houden wanneer de messen geslepen of vervangen moeten worden. Bij een verstelbare freeskop moeten de messen allemaal ook nog afgesteld worden met de juiste lengte. Er zijn freeskoppen te krijgen voor het aanbrengen van profielen en groeven, maar ook het afschuinen en maken van sponningen. Handig zijn de schaafkoppen en komen die ook met verwisselbare messen. Deze freeskoppen zijn speciaal ontworpen voor het uitvoeren van een bepaalde bewerking. Het is soms nodig om hulpstukken zoals een verlengadapter aan te schaffen. Let daarbij wel op de asgat diameter.